THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

About Me

My photo
He Walk Among Us, But He's Not One Of Us

March 20, 2009

Indie, UnderGround n Mainstream

Minat ke aku ngn indie? minat, seriesly minat, bukan sbb music indie semata2 tp disebabkan ke"indie"an band2 indie itu sendri.ketabahan utk diorang jual music diorang, hardwork to went through all the hard stuff to survive, peh mmg hard kot nk maen music.sbb tu aku respect band2 indie.n sbb tu kau fuck band2 indon mainstream ala2 jiwang yg jual music diorang kat cini.Peterpan, Radja, Gigi, Ungu, kerispatih, sorry r.except band2 indie indon r sbb diorang pun susah nk survive plus knea compete plak ngn band2 mainstream indon utk survive.so, salute to Mocca n EveryBody Love Irene, i heart u guys. for indie band Malaysia, i heart u more.


bout indie music.market kot skrg. masyarakat sendri pun dah mula nk pandang msuic indie. even teens sendri dah mula appriciate.seriesly scene 3 @ 4 tahun lepaih xcmni.bayangkan r. tahun 2004 dulu kalau bukak radio or even handphone budak2 remaja mana nk jumpa org pasang lagu indie.susah sgt, sgt jarang.suma indon pny lagu ja.ala la ckit, A.C.A.B or ButterFingers r.otai2 indie kat Malaysia. tapi cuba tgk skrg, radio ke handphone ke myspace ke suma nk buh music indie.tak ke bagus tuh.


Indie had become a lifestyle.. agree? sgt2.indie bukan lagi satu fenomena muzik yg mentsunamikan anak2 muda malaysia tapi telah mengubah persepsi tentang idup anak2 muda malaysia itu sendri. dress up nk ala2 indie, suma xmau dha pakai t-shirt2 branded cm body glove or even quicksilver suma carik graphic t-shirt yg kdg2 agak weirdo. baby milo skrg dah jadik old stuff. even "saya sayang mak saya" pun dah jadik outdated dah sbb skrg ada "saya saang bapak saya".ahaks.aku support sgt2 indie graphic t-shirt. mmg r kualiti agak kureng kalau nk compare ngn branded t-shirt tapi still its worth it to be owned. nk enjoy skrg suma xmau g concert cma jomheboh dha, suma nk g gigs ja. mcm2 gak org ckp pasai gigs ni. especially gigs band2 yg genre music agak contreversial cam metal or even punk. masyarakat kdg2 kalau pandang serong. nk wat cmna kan.masyarakat mmg r, dulu time band2 otai time 80's pun kena fuck truk gak. tny amy search tanya awie, tanya nash, diorang paham r. jgn risau, pa yg benda fans minat n support n beli album or merchandise korang, tu dah cukup.kalau korang dpt masuk mainstream pun kira orait r kan.


pasai mentality about indie. dulu indie can be consider as underground scene or movement.kira indie maknanya org susah nk kenal, or hanya die-hard fans yg betui2 minat ja baru ble kenai band indie ni.tapi skrg indie dah market.indie ditafsirkan sebagai band2 yg bebas yg bergerak tanpa ada kekangan dari mana2 pihak utk mengekplotasikan atau menghalang atau mengubah music diorang. band indie skrg lebih bebas.bebas utk terbang menggapai cita2. cuma satu benda r yg brubah ngn band indie skrg.penggunaan bahasa.ada band2 indie skrg dah lupa ngn perjuangan asal underground music. kalau dulu, band yg nyanyi englihs diorang akan stay ngn english maybe satu dua lagu r guna bahasa melayu.tapi skrg utk market, byk band2 indie yg asalnya nyanyi english akan ubah nyanyi melayu demi nk market.nk salahkan diornag pun xble kan. kalau xmarket cmna nk cari makan la.pandai2 lakita pikiq sendri. bout mentality, aku nk snetuh tentang media.ya, mmg indie market skrg.tapi masalah tol ngn media malaysia ni.xabih2 nk menjatuhkan org.cian gak kdg2 kat band2 indie baru malaysia. kena cop besaq pala la, kekwat la, kuang ajaq la, xdak disiplin la mcm2.asal ada band indie bru nk up, media mesia bg down. cth plg baik pny tgk Hujan, Meet Uncle Hussain, even Bunkface pun kena kot.so, pandai2 la pikiq.


conclusion, siot.dlm blog pun aku wat conclusion ke? ish2. okay aku cuma nk ckp slamat berjaya la utk suma band indie yg memperjuangkan music masing xkira genre.senang ckp suma band2 malaysia r yg ada.yg baru ataupun lama.byk gak band mainstream yg dah change to be indie skrg. nk taw band2 indie/underground/malaysia yg aku minat n support?.. hehe.


Seven Collar T-Shirt, Lab Rat, Abstrak Hingga Ke Bulan, Aku, Bau, Bunkface, Bittersweet, Butterfingers, Coco, Couple, deja Voodoo Spells, Disagree, DragonRed, Edge Of Fire, eStranged, Estrella, Force Vomit, Frequency Cannon, Gerhana Ska Cinta, Grey Sky Morning, Lazy Morning,
Cynosure, JeoperdiCe, Hijau, Hujan, Hayagriva, Athortogh, Profane Creation, Necrotic Chaos, Bleeding Mascara, Lydias Diery, Missing Chapter, In Curl, Jinbara, Julie Goes Oversea, Romancesa, Kluk Kluk Adventures, Komplot, Laila's Lounge, Love Me Butch, Maximus, Meet Uncle Hussain, Melastik Bintang, MUCK, Nitrus, OAG, Oh Chentaku!, One Buck Short, Pesawat,
Silent Scream, Telebury, The Otherside Orchestra, They Will Kill Us All, Upon Arrival, The Times, The Peanuts, Republic Of Brickfields.. ala lagi tp dah blank dah skrg.

2 Spits On My Face:

SuRia MusCHa said...

betol2...
skang nih aku pling nyampah dak2 ikot indie coz just now mcm season..
erm...rs poyo2 jer...

but respect indie2 band yg bertungkus lumus

support ur local band!

aCe+ said...

yeap.cian kot kdg2 kat band2 indie wat gig dpt duit sorang rm20 ja kdg2.cian depa.penat2 maen music

Blog Archive