THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

About Me

My photo
He Walk Among Us, But He's Not One Of Us

June 22, 2009

Usha Diri sendri Dulu Baru Nasihat Orang

aku ada member. member aku ni kuat gak r membebel. besa r dia mmg dr dulu kuat membebel. dia skrg bru further study. yup.dia lmbt ckit sbb kes dia sama ngn aku.dia keja n terikat truih ngn dunia pekerjaan.smalam dia call aku dia ckp dia nk quit study sbb tempat keja lama dia offer dia position with a good pay rate.so dia nak mintak opinion aku.aku straight ckp kat dia suro jgn brenti study, keja bila2 pun ble. tapi skrg aku nyesal. aku taw sgt course yg dia ambik tuh. peluang nak dpt keja nnt even if dia grad with flying grades susah dia nk fit well ngn keja.so, napa aku bagi dia nasihat cmtu? kan baguih kalau dia accept offer tu, dia skrg dah ble pegang duit sendri, n in no time dia dah ble held any senior management pny title.tapi tgk dia skrg, kalau dia further study sampai grad skali pun, tgk consequences yg dia kena face. utang ptptn bertimbun, kalu grade dia okay, maybe ada chance nk dpt keja, tu pun usha r umur dia bapa time dia nk grad tuh, around 23 something, tapi kalau grade dia hancuq? stakat 2 pointer something, ble ke dia dpt keja yg baguih2? compare ngn future ahead dia kalau dia accept offer keja tuh. by the same time dia ble grad, dia dah ada experience keja yg byk n time tuh dia dah senior kat tempat keja dia, dia maybe dpt lagi promotion, comparekan dgn dia as a fresh new grad yg xdak exp langsung with an average pointer? mana lagi baguih? so napa aku bagi dia nasihat cmtu? aku sendri xta wnak jawap. yg sebenarnya maybe aku nak ada companion skali. aku dulu pun camtu gak.aku dah keja kat satu tempat, Swenz kopitiam for a year n sebulan before aku stop keja n accept offer uitm utk course dip in public admin ni, manager aku time tu dia ckp kat aku dia lagi 2 bulan nak brenti keja n boss aku tgh nk carik replacement utk dia tapi dia ckp xpayah bagi ja post tu kat aku sbb aku dah ada experience suma. boss aku setuju. starting salary depa nak offer kat aku time tu rm1500.. time tuh aku baru 17 tahun. bayangkan, sorang budak 17 tahun akan jadik manager kat kopitiam ngn starting salary yg camtu. kalau aku blah dari Swenz skali pun n try nk apply keja kat tempat len pun aku boleh apply keja as a manager n i bet my boss will give them a great recommendation.so, i have a sweetd amn life previously but why in the blue hell i throw it all away to the trash can n further my goddamn study in uitm.. course yg aku xminat sgt plak tuh. politics. cmon la kan. aku dulu fuck politics gila2 babi pny last2 aku ambik course yg regards ngn politic. WTF? n aku pny pointer xla impresive mana pun. current pny skarang 2.69.apa la sgt. plus nnt kalau aku grad pun , degree la aku dah umur 23. 23 baru nk start keja.ngn pointer cmtu? keja apa ble dpt? hm.. skrg ni Swenz Kopitiam pny manager position is vacant. aku tgh dok rasa nk apply.plus gaji manager skrg dah naek. rm1800 plus benefits n ada la mcm2 advance lagi.chop2, let me explain.aku skrg tgh sem break so aku wat la part time kat swenz kopitiam. yes, boss aku akan terkejut kalau aku apply sbb dia tau aku tgh study g. n aku penah turn down the offer before because of the study stuff so that maybe haunt me back, tapi ntah la,aku xtaw apa nak buat. nak brenti tapi rasa mcm rugi plak sbb aku dah part 4. lagi setaun stgh ja tggai utk abih diploma aku.tapi aku nak kena further degree baru ble dpat keja elok ckit.which mean tambah lagi 2@3 tahun. i really cant decide.lagi dua mggu aku dah nak kena balik campus.

3 Spits On My Face:

LotsOfLove-Pearls said...

Salam Adam....
pada pendapat LOL..
better adam completekan saja dulu apa yg adam dh mulakan ni. adam dh lebih drpd jalan utk diploma ini.

umur 23 masih muda adam. ada kwn2 diluar sana yang habis belajar pada umur yang lebih tua.

harap adam fikirkan lagi before nak buat apa2 keputusan ok.
adam neasihatkan kwn adam utk terus belajar tu rekha rasa adalah nasihat yang sebaiknya..

adam juz improve pointer adam then bila dh habis diploma ni kalau adam dh xnak continue, mungkin boleh berehat sebentar.
janji, adam kena habiskan dulu diploma ini..
hehe.. hanya pendapat ok..

**nnt datang blog LOL ok.
Ada award utk adam..

aCe+ said...

rekha- thanx for the advice.adam mmg dah decide dah pun, nk continue gak study

Anonymous said...

Hey Ace,
Bro, boleh contact aku kat email address aku tak? Ada benda sket aku nak tanya ko. my email is mxm659@gmail.com
I'm looking for someting, I think u can help me with this. Btw, bila balk campus?

fred
p/s: get this blog from another blog. Cool blog.

Blog Archive